Recuperarea Ortopedică
Recuperarea ortopedică este acel tip de recuperare necesară redării funcționalității în urma suferirii unei leziuni.
Afecțiuni precum fracturile osoase, rupturile ligamentare sau musculare sau leziunile de cartilaj intră în sfera recuperării ortopedice. Traumatismele necesită întotdeauna reabilitare medicală după intervenția medicului ortoped. Succesul recuperării funcționale depinde de alcătuirea protocoalelor de recuperare în funcție de metodele terapeutice utilizate.
Recuperarea Coloanei Vertebrale
Durerea de spate se află printre principalele afecțiuni pentru care oamenii solicită ajutor de la un kinetoterapeut.
Dacă durerea dumneavoastră provoacă probleme semnificative ce nu par să se îmbunătățească în timp, este indicat să consultați un medic specialist care să practice Kinetoterapia. O primă întâlnire cu un specialist pe acest domeniu va consta într-o evaluare a pacientului din punct de vedere motric și muscular. Kinetoterapeutul va alege programul potrivit de exerciții în funcție de starea pacientului și în funcție de cât de mult au fost afectate abilitățile sale motorii.
Recuperarea Genunchiului
Genunchiul este cel mai expus diferitelor afecțiuni și traumatisme.
Genunchiul este acel segment mobil al aparatului locomotor ce leagă coapsa de gambă și este de regulă cel mai expus diferitelor traumatisme pentru că este mai puțin acoperit de părți moi, atenuante. Cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului sunt: entorsa, luxația rotulei sau rupturile meniscale. În caz de afecțiune parțială, se poate recurge la tratament non-chirurgical precum Fizioterapia.
Recuperarea Sportivă
Multe accidentări survin din sporturi precum fotbal, rugby sau schiat, ori din alunecări, lovituri, căderi pe teren denivelat.
Mulți sportivi au cel puțin o accidentare de-a lungul carierei lor și din păcate, majoritatea nu se recuperează complet. Este foarte important ca la primele semne de traumatism sau afecțiune fizică, pacientul să apeleze imediat la ajutor de specialitate. În recuperarea sportivă ajută foarte mult domeniul Fizioterapiei prin aplicarea unor factori fizici (lumină, căldură, electricitate…) asupra organismului uman pentru tratare și recuperare.
Recuperarea Pediatrică
Kinetoterapia pediatrică reprezintă ansamblul de proceduri medicale ce se concentrează pe exercițiul fizic în scop de terapie prin mișcare.
Aici intervin o serie de programe de recuperare medicală cu scopul de a reabilita funcții diminuate sau de a crește nivelul funcțional al corpului în cazul afecțiunilor ortopedice (cifoze, lordoze, scolioză…) sau neurologice (paralizii cerebrale, întârzieri neuro-motorii sau accidente vasculare cerebrale). Kinetoterapia se desfășoară ținând cont de vârstă, constituție, sedentarism, antecedente medicale și de alte afecțiuni prezente.
Recuperarea Geriatrică
Geriatria reprezintă știința îngrijirii vârstnicului, cu invaliditate cronică, cu multiple probleme medicale și sociale. Scopul acesteia este optimizarea funcțiilor vârstnicului.
Ca și măsuri de recuperare, se recomandă Kinetoterapia, unde se aplică măsuri precum: testarea pacientului la efort, adaptarea dinamică a măsurilor recuperatorii la condițiile clinice de viață ale pacientului și la capacitatea sa de efort, intensitate a antrenamentului adaptată la frecvența respiratorie și cardiacă – atent monitorizate, sau gradarea efortului în mod progresiv pentru ca adaptarea organismului la efort să se realizeze treptat.
Recuperarea Neurologică
Recuperarea neurologică are obiectivul de a restabili sănătatea pacienților după apariția unor tulburări neurologice precum scleroza multiplă sau boala Parkinson, ori după un accident vascular cerebral.
Programele de recuperare neurologică sunt concepute pentru a răspunde nevoilor individuale ale pacientului, în funcție de boala specifică prezentată. Aici sunt implicate programe ce țin de spectrul Kinetoterapiei sau a Fizioterapiei, însă poate implica și alte specialități precum: neurologi, ortopezi, psihiatri, specialiști în recuperare neurologică, dieteticeni, logopezi sau alți medici de specialitate.
Ozonoterapia
Ozonoterapia este un procedeu terapeutic ce implică un amestec de oxigen și ozon, introdus în corp în deplină siguranță în scop medical.
Spre deosebire de medicamente, tratamentul cu ozon nu prezintă efecte secundare pentru pacient și are un efect antibacterian, antiviral și antiinflamator. Ozonoterapia se folosește în cazuri precum tratamentul oboselii cronice, tratamentul preventiv pentru complicațiile diabetului zaharat, tratament pentru durerea musculară și multe alte situații medicale.
Infiltrații cu plasmă
Infiltrațiile PRP reprezintă un tratament cu plasmă îmbogățită cu trombocite.
Acest tratament acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului și are un plus de avantaj datorită numărului mare de trombocite care odată injectate, eliberează factori de creștere, ce inițiază și amplifică procesul de vindecare. Este o metodă foarte apreciată datorită faptului că folosește mecanismele proprii de regenerare ale organismului, garantând un succes total.
Terapia Durerii
Durerea este o senzație neplăcută ce se manifestă sub diferite forme și de intensitate diferită, putând fi asociată cu leziuni de țesut.
Exprimarea senzației de durere este subiectivă și diferă de la individ la individ. În funcție de durata acesteia, durerea poate fi acută sau cronică. În ajutorul vindecării sau tratării durerii, intervine medicul specialist cu o paletă largă de opțiuni medicale precum Fizioterapie, Kinetoterapie sau alte procedee de recuperare medicală. Pentru a descoperi ce ți se potrivește, discută astăzi cu medicul tău!